Bystřice nad Pernštejnem – Afrodiziakální kuchařská show, dětská škola vaření, zelené pivo z edenského pivovaru nebo trhy s bylinkami, produkty z konopí a zdravá výživa. To jsou jen jedny z mnoha lákadel, které chystají o víkendu 16. – 17. května v centru Eden pro své návštěvníky. Dvoudenní akci Zelený máj si užije celá rodina.
Láska prochází žaludkem
Nově otevřené středisko šetrného cestovního ruchu na Vysočině nabízí rozsáhlé expozice o ekologii, životě našich předků na českém venkově a pravděpodobném vývoji bydlení našich potomků. Pravidelně se zde pořádají akce zaměřené na gastronomii, jako jsou Slavnosti brambor či Slavnosti uzeného. "Zelený máj jsme pojali jednak jako oslavu měsíce zamilovaných – můžete se u nás políbit pod rozkvetlou třešní, a jednak jako akci, kde ochutnáte celou řadu zajímavých pokrmů a nápojů. Náš sládek prozradí i to, jak se vaří zelené pivo," říká organizátor Pavel Pichler. Pro vinaře je pak připraveno růžové víno, o němž toho zájemci zjistí více na připravované přednášce.
Workshopy pro malé i velké
Zvídaví hosté se budou moci zapojit také do workshopů, v nichž se naučí, jak vyrobit třeba domácí sirup. Již tradičně se v centru lidé setkají s mnoha řemeslníky. Na své si přijdou i děti, pro které zde budou připraveny zábavné dílny, hry a zvířátka z přiléhající farmy. Samozřejmostí bude i ochutnávka speciálního májového menu připraveného z českých farmářských surovin.
A nakonec, co by to bylo za květnovou událost, kdyby na ní chyběly kytičky. Centrum Eden se v průběhu Zeleného máje promění v tržiště květin, bylinek a stromů. Pozoruhodný bude bezpochyby i floristický workshop.
Nahlédněte, co vás čeká v Májové kuchařce
Pro každého návštěvníka je přichystána také Májová kuchařka s recepty na afrodiziakální pokrmy. Najdete v ní i jedinečný Vařený chřest s vejci a slaninou.
Mgr. Veselá Kristýna
Teplá Ivana