ZŠ Krouna - Jistě jste si všimli, že čas od času zařazujeme do jídelníčku nová neznámá jídla. Při zařazování nových pokrmů je pravidlem, že všichni mají na výběr z již známého jídla "na jedničce" a nového jídla "na dvojce".
Pro zkvalitnění stravování zařazujeme do našeho jídelníčku i pokrmy z méně známých, ale o to zdravějších surovin. Příští týden proto máme již podruhé v nabídce zeleninové rizoto z bulguru. Jedná se o zcela bezmasý pokrm, ve kterém je ve velkém množství zastoupena tepelně upravená čerstvá zelenina smíchaná s bulgurem. Bulgurové rizoto již jednou naše kuchařky připravily a setkal se s velmi kladným ohlasem nejen u dětí. I dospělí strávníci, kteří tuto novinku vyzkoušeli, byli velmi spokojeni, a proto ho budeme do jídelníčku zařazovat pravidelně.
Ale co to vlastně bulgur je?
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Získává se z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčením a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na významného kandidáta zdravé výživy.
Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí blahodárně také na nervovou soustavu. Obzvláště se hodí do nejrůznějších rizot (místo rýže), je možné ho využít do nádivek, zavářku do polévky, pro přípravu salátů i kaší.
Pro inspiraci navštivte např. stránku:
http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html,
kde naleznete i další recepty.
Významná plus bulguru:
vysoká nutriční hodnota
obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
vysoký obsah vlákniny
minimální množství tuku
obsah bílkovin podporuje činnost střev a nervové soustavy
nenadýmá
Franklová Petra