Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
VERNISÁŽ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

Krouna - V roce 2009 jsem poznala dvě velice zajímavé a milé dámy. Jejich tatínek Gustav Schmaus se narodil v r. 1901 v Krouně. Jejich pradědečkem je známý český a světový vynálezce Ing. František Křižík. Potomci Františka Křižíka byli nadaní a zajímaví lidé. Někteří pokračují ve šlépějích vědy a techniky. Křižíkovy dcery, vnučky a pravnučky se povětšinou věnovaly a věnují umění.

 

Rodina Křižíkova navštěvovala Krounu přibližně v letech 1900 – 1910. V té době zde vlastnila Pavlína Křižíková dva domy. Dům čp. 218 a určitý čas také hospodu zvanou „Na Sále“. Křižík jezdil do Krouny na letní byt společně se svou ženou Pavlínou, svými dětmi a vnoučaty. V rodině se dodnes traduje, že všichni velice rádi vzpomínali na krásné dny prožité v Krouně.

 

Pravnučka Ing. Křižíka

Helena Schmaus-Shoonerová

 

se narodila 12. března 1938 v Praze. Po studiích na střední keramické škole v Bechyni, v Karlových Varech a na UMPRUM Praha se věnovala především výrobě uměleckých šperků. Za svou kolekci, jež byla vystavena v československém pavilonu na světové výstavě EXPO 1967 v kanadském Montrealu a kterou posléze koupil slavný pařížský módní dům Dior jako doplněk ke svým exkluzivním modelům, dostala od francouzského ministra kultury stipendium do Paříže. V roce 1970 se provdala za Kanaďana Hughuese Shoonera a až do roku 1992 žila v Kanadě. V současné době žije a pracuje v Bechyni.

 

Její doménou je pálená modrá keramika, talíře, kachle, busty lidí a zvířat. Ve své tvorbě se inspiruje mystikou kanadských indiánů. Podporuje nadaci Bariéry a Dětskou psychiatrickou léčebnu v Opařanech.

 

 

Spolu s panem starostou jsme obdrželi pozvánky od paní Heleny Schmaus – Shoonerové na vernisáž její výstavy a výstavy jejích přátel, která se konala 5. května 2011 v Jindřichově Hradci. Protože si myslíme, že udržovat přátelství s bývalými rodáky Krouny a s jejich potomky je krásná a záslužná práce, této vernisáže jsme se ve čtvrtek minulý týden zúčastnili.Byli jsme vřele přijati a odnesli jsme si odtud mnoho příjemných a povznášejících zážitků.

 

 

 

Foto: archiv OÚ

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Moravcová Hana, kronikářka obce

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.