Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
PO 16 LETECH OD ŽELEZNIČNÍ TRAGÉDIE JELY PROTI SOBĚ DVA VLAKY!

Krouna - 24. června 2011 uplyne šestnáct let od největšího porevolučního železničního neštěstí v Česku. Na ten den nikdy nezapomeneme! Z cestujících v motoráčku zemřelo 19 lidí, jen čtyři zůstali naživu. Tragédii připomíná pomníček u Krouny. Jsou na něm jména všech obětí. Do osobního vlaku narazily čtyři vagony, které ujely ze stanice Čachnov. Tři vozy naložené šrotem a dřevem a jeden služební vůz nabraly rychlost až 100 km/h a narazily do motoráčku jedoucího asi 30kilometrovou rychlostí.

 

Dnes 17:48 ( 18.6.2011 ) - zdroj www.seznam.cz

 

U Skutče jely proti sobě dva vlaky, tragédii zabránili strojvedoucí.

 

U Skutče na Chrudimsku v sobotu ráno proti sobě jely dva vlaky, z toho jeden osobní. Strojvedoucí si toho včas všimli a vlaky zastavili. Strojvůdce osobního vlaku se vydal na trať ze stanice Skuteč, přestože neměl návěstidlem povolenu jízdu a měl počkat na protijedoucí vlak, informoval Tomáš Drvota ze Správy železniční dopravní cesty.

 

Zadní část motorového vozu 810.061 po nehodě 24.6.1995

 

Mimořádná událost se stala na trati ze Svitav do Ždárce u Skutče. Právě na této trati se před 16 lety stalo jedno z nejtragičtějších železničních neštěstí v historii Česka. V červnu roku 1995 se u obce Krouna srazil osobní motorový jednovagonový vlak se čtyřmi nákladními vagony. Nehodu nepřežilo 19 lidí a čtyři utrpěli zranění.

 

Na dnešní nepovolenou jízdu strojvedoucího osobního vlaku podle Drvoty reagovalo i zabezpečovací zařízení na trati, a zastavení vlaků tak pojistilo. Zabezpečovací zařízení na mimořádnou situaci zareagovalo ve chvíli, kdy vlak vjel na výhybku, která nebyla přestavena v jeho směru. Následně změnilo návěst na návěstidle pro protijedoucí vlak na "stůj".

 

Zabezpečovací zařízení bylo podle Drvoty na trati instalováno nedávno. Případné nepovolené jízdy na trati může sledovat i dispečer, který se pak ihned spojí s příslušným strojvedoucím na trati.

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.