Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
MATEŘSKÉ CENTRUM V KROUNĚ?

ZŠ Krouna - Mateřská centra ve velkých městech fungují již mnoho let. V poslední době se navíc stále častěji objevují i v malých obcích, dokonce i v těch, které jsou mnohem menší než Krouna. Každé mateřské centrum funguje trochu jinak, každé nabízí jiný záběr a jinou náplň činnosti. Ve velkých městech jejich činnost plně organizují a program zajišťují městské úřady nebo jimi zřízené organizace, v malých městech a v obcích je však jejich činnost vždy závislá na nadšení a elánu občanů samotných. Všechna mateřská centra ale spojuje snaha vytvořit prostor, kde se budou moci vzájemně setkávat rodiče i jejich děti. Prostor, kde si dospělí vymění zkušenosti počínaje postřehy od vaření, výhodných nákupů nebo péče o děti až po věci související s legislativou (například v souvislosti s péčí matek o děti, nároky i možnosti různých příspěvků nebo možností vyplývajících z různých programů a projektů). Nebo kde si jen tak nezávazně mohou poklábosit a mít přitom děti pod dohledem.

 

Obec Krouna se v posledních letech významně rozrůstá a přibývají mladé rodiny s dětmi. A právě pro ně by mělo mateřské centrum asi největší význam. A nebylo by nutné hned rozjíždět extra složité programy. Pro začátek by maminám s dětmi možná stačilo, že by se měly kde sejít, samy mezi sebou si třeba u kávy popovídat, jejich děti by si navzájem pohrály, případně by si rodiče společně s dětmi zahráli hry nebo vyráběli různé věci (přáníčka, věci z kaštanů, před Vánoci s dětmi společně napekli trochu cukroví, a podobně).

 

K realizaci každého mateřského centra jsou však zapotřebí 2 hlavní věci:

 

vhodné prostory

 

lidé, kteří činnost zajistí

 

To první, tedy prostory, nabízí BEZPLATNĚ naše škola, a to v suterénu budovy přístavby (samostatný vchod, sociální zařízení, možnost napojení na internet, možnost využití sálu pro cvičení s dětmi, v létě dětské hřiště přímo u vchodu do mateřského centra, klidný a pro děti bezpečný areál školy, blízkost k rozsáhlé nové zástavbě, atd.).

 

To druhé, tedy lidé, kteří se organizace činnosti  mateřského centra ujmou, ale závisí na občanech Krouny - na vás, maminky a tatínkové. Není v silách školy (a asi by to ani nebylo správné) vytvářet a organizovat program mateřského centra - to budete muset vy sami. Naše škola vám k tomu ale nabízí podmínky. Pro začátek bychom dokázali poskytnout i část námi nepoužívaného vybavení (stoly, židle, atd.). Část základního vybavení (například koberec) byste si museli třeba i za přispění sponzorů sehnat sami. Ale podařilo-li by se činnost mateřského centra skutečně rozjet a bylo-li by využíváno, věřím, že i Obec Krouna by jeho provoz následně finančně podpořila.

 

Vyzývám proto ty z vás, kteří byste měli chuť mateřské centrum v Krouně rozjet, kontaktujte ať už jednotlivě nebo po vzájemné domluvě ředitelství školy.

 

Mgr. Kyncl Josef, ředitel školy

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.