Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
ZÁJEZD DO POLSKA - OSVĚTIM, WIELICZKA, KRAKOW

ZŠ Krouna - Na pátek 27. dubna 2012 připravila paní učitelka Mgr. Jana Sádovská pro žáky ZŠ Krouna zájezd do Polska. Výlet začal v časných ranních hodinách u budovy Základní školy v Krouně a zúčastnili se ho také pan učitel Mgr. Petr Schmied jako druhý dozor, pan Beránek z cestovní kanceláře v Hlinsku a skupinka žáků ze ZŠ v Rosicích u Chrasti pod vedením paní Brdíčkové. Na hranicích s Polskem v Českém Těšíně se k nám ještě připojil průvodce a zároveň překladatel do polštiny pan Jan Szotkowski.

 

Prvním bodem zájezdu se stal bývalý koncentrační tábor v Osvětimi. Žáci a jejich doprovod se při asi dvouhodinové prohlídce táborů Auschwitz I. (Osvětim) a Auschwitz II. (Brezinka) seznámili s historií, jež se velmi tragickým způsobem zapsala do dějin lidstva. Na vlastní oči se mohli přesvědčit, jaká zvěrstva zde na lidech, zvláště židovského původu, páchali nacisté a jejich přisluhovači. Velmi působivá slova polského průvodce všechny přesvědčila o tom, že by už lidstvo nikdy nemělo dopustit, aby k takovýmto krutostem mohlo ještě někdy dojít, a zároveň jim odhalila nebezpečí působení různých nacistických skupin v současnosti.

 

Foto: Mgr. Schmied Petr

 

Další body programu zájezdu již byly mnohem veselejší a přitom také velmi zajímavé. Nejprve se účastníci zájezdu přesunuli do solných dolů Wieliczka, kde si prošli několik kilometrů chodeb a viděli velké množství sálů s různými uměleckými výtvory bývalých horníků a seznámili se s historií těchto dolů, jež jsou v současnosti památkou UNESCO.

 

Poslední zastávkou se stalo historické město Krakow. Prohlídka začala na královském hradě Wawel, kde žáci také navštívili místní starobylou katedrálu. Poté se přesunuli na staré krakovské náměstí, na němž mohli obdivovat kostel svatého Vojtěcha, Mariánský kostel a mnoho dalších historických památek. Při cestě k autobusu jim průvodce ještě ukázal historickou budovu Jagellonské univerzity.

 

Po krátkém občerstvení již následovala cesta domů. Zájezd byl ukončen v nočních hodinách opět u budovy ZŠ v Krouně.

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Mgr. Schmied Petr

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.