Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
ADVENT S VŮNÍ PATCHWORKU

Polička - Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů vás zve v sobotu 24. listopadu 2012 od 14.00 hodin do Centra Bohuslava Martinů v Poličce na vernisáž ADVENT S VŮNÍ PATCHWORKU.

 

Dovolte, abychom Vás nejprve navnadili pár informacemi o patchworku samém. Patchwork je speciální textilní technika sešívání kousků látek, které po dlouhém úsilí nakonec vytvoří nejrůznější obrazce kontrastem látek, vzorů a barev. Nejčastěji šijeme tradiční věci, jako jsou deky, přehozy na postele, polštáře, tašky, nebo na cokoliv si vzpomenete. Většina výrobků potom slouží tomu účelu, pro který byla vyrobena a některé končí třeba i na zdi namísto obrazů. Někdy se také můžete setkat s výrazem quilt, což je správný výraz pro deku, která se skládá ze tří vrstev. Horní vrstva patchwork což jsou již zmiňované sešité obrazce, výplňová vrstva a spodní látková vrstva. Tyto vrstvy se společně prošívají a tvoří potom celek zvaný quilt.

 

 

Malé představení našeho spolku pro ty, kdo nás neznají. Spolek patchworku v Litomyšli byl založen v únoru 2005. Stalo se tak na základě asi dvouletého společného setkávání žen a dívek se slabostí pro sešívání kousků látek. Velkou inspirací k našemu společnému šití nám byly kurzy pořádané v Litomyšli našimi holandskými přítelkyněmi z partnerského města Roden. V současné době čítá náš spolek 45 členek včetně 2 dětí. Litomyšlský spolek spolupracuje nejen s tím Rodenským, ale také s Levočským patchworkovým klubem. Pro udržení tradice patchworku pořádáme pravidelné šicí dílny, výstavy, účastníme se různých akcí, jako jsou jarmarky, akce spojené s partnerským městem Levočou a Rodenem. Dělá nám radost spolupráce s různými charitativními společnostmi a rozdávání dárků, které jinde pomohou a potěší.

 

Na co všechno se můžete na výstavě těšit? Nabídneme vám průřez naší tvorbou, která obsahuje nejenom tradiční patchwork, ale i milovníci moderního umění a novějších technik si přijdou na své. Za zmínku určitě stojí quilty, které se v září tohoto roku zúčastnily mezinárodní výstavy patchworku ve Francii. K vidění budou i quilty, které získaly ocenění na mezinárodní výstavě v Praze v předchozích letech. Zajímavostí výstavy bude i ukázka různých technik šití. Na tyto si budete moci i sáhnout a podrobně prostudovat tajemství, které u hotového quiltu zůstane skryto. Závěrem nám už nezbývá nic jiného než Vás srdečně pozvat na naši provoněnou patchworkovou výstavu. Přijďte přivonět.

 

Jandlová Alena, Městské muzeum a galerie Polička

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.