Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
VÝSTAVA HRAČEK "HRAČKY NAŠICH TATÍNKŮ"

Hlinsko - "Bylo mně 17 let a jel jsem s kamarádem Láďou do Prahy do Tuzexu, v kapse 70 bonů, a oba jsme hltali tu krásu modelů v tuzexové prodejně hraček u Strojimportu. Horečně jsem zvažoval, zda koupit dva soutěžní speciály v měřítku 1/24 nebo si koupit vytouženou formuli F1 Ferrari T5 v měřítku 1/14. Formule vyhrála. Láďa si koupil legendární Tyrrel P34 šestikolku a v Metru cestou do centra Prahy jsme si tyto skvosty drželi na klíně a okolí nám je závistivě obdivovalo. Psal se rok 1980 ..."

 

"Od malička jsem miloval vše, co mělo kola a každé hračky jsem si vážil a vyhrál si s ní. Mamka říkala, že mně stačilo dát autíčko, lehl jsem si na zem a díval se, jak se mu točí kolečka a nikdo o mně nevěděl. Dodnes si pamatuji, jak mně rodiče dovezli ze zájezdu do Vídně v roce 1968 dva opravdové angličáky, které mám schované dodnes. A nebo vytoužená Tatra 138 sklopka KDN... Byli jsme v hračkárně a mohl jsem si vybrat jaké autíčko chci. Odmítl jsem tehdy přes naléhání bratra kamion s návěsem i osobní auto na bowden za stovku, trval jsem na Tatře sklopce za 45,- Kč. Byl to pro mě tehdy poklad, který na nerovném terénu dokonale kopíroval výkyvnými koly podklad. Hračky z dětství skončily v krabici od banánů na skříni, a když jsem chodil na průmyslovku, tak je děda půjčoval sestřiným synům na hraní. Tím byl osud zpečetěn do té doby téměř netknutým hračkám."

 

 

Po nákupu prvního modelu v Tuzexu jsem začal po modelech pátrat po hračkárnách, kam se sporadicky po zboží hlavně před vánocemi dostaly, a nebo v Tuzexu, pokud jsem sehnal bony. Také jsem začal jezdit po sběratelských burzách a podmanily mě modely Bburago v měřítku 1/43. Během 80-tých let a hlavně v 90-tých letech jsem založil jejich sbírku, co do počtu jednu z největších v republice, a vydržel jsem u těchto autíček až do zániku Bburaga v Itálii v roce 2006. To se již u nás daly volně koupit a hlavně starší a vzácné kousky jsem kupoval na aukcích po celém světě. Po konci Bburaga jsem se rozhodoval co dál, a tak mě nostalgie z mládí přivedla na myšlenku pořídit si hračky které jsem kdysi měl a o které jsem přišel. Postupem času začaly přibývat i ty které jsem jako děcko neměl, ale toužil po nich a tak začala vznikat sbírka českých hraček mého mládí. Časem se mi povedlo získávat i kousky z okolních států bývalého východního bloku, kde hlavně východoněmecké a ruské hračky měly překvapivou úroveň. Na naše československé samozřejmě neměly, vždyť vzpomeňte kdo jste měl nějaké autíčko na bowden, klíček či setrvačník Ites, KDN, Směr či Igra – nebyla to krása? Reálné modely opravdových aut jako Liaz, Tatra, Praga, traktorů Zetor, autobusů nebo osobáků Tatra a Škoda – to vše bylo snem každého kluka najít pod vánočním stromečkem. Málo které se do dnešních dnů dochovalo v původním stavu, proto téměř každé musí projít nejdříve důkladnou očistou a následně opravou a doplněním chybějících dílů, aby získalo svůj původní vzhled."

 

"Odpoutejte se od starostí všedních dní a vraťte se zpátky do minulosti Vašeho dětství. Přijďte si tyto krásné hračky ze sbírky Miloslava Zavřela připomenout na jejich výstavu v Galerii Hlinsko, kde budou doplněny o vláčky a kolejiště Zdeňka Jeníčka. Oba jsou hlinečtí sběratelé, které jistě potěší pokud jim nějakou hračku do sbírky nabídnete."

 

Miloslav Zavřel, sběratel hraček

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.