Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
DEN DŘEVA 2014

Hlinsko - Dřevo, smůla a kůry již potřetí provoní Betlém.

 

Již potřetí se poslední červencovou sobotu, 26. července, sjedou do hlineckého Betléma všichni, kdo mají něco společného se dřevem – výrobci, prodejci, umělci nebo třeba jenom ti, kdo milují tento nádherný a vonící materiál, který lidstvo provází odnepaměti.

 

 

Program letošního ročníku je opět lákavý. K tradičním bodům programu patří vystoupení vicemistra světa ve sportovním dřevorubectví, Martina Komárka - Stihl Timbersports show, jízda na dřevěných vorech po Chrudimce nebo motorovka v rukou pana Václava Vondry, který během několika minut před očima diváků vykouzlí ze špalku sochu jakéhokoli zvířete nebo pohádkové postavy. Sochy budou následně vydraženy a výtěžek poputuje na dobročinné účely. Po celý den budou pro návštěvníky otevřeny dva velké vojenské stany, v nichž bude nainstalováno mobilní trampské muzeum, kde si především ti dříve narození zavzpomínají na dobu trampů a setkají se starými sborníky, cancáky, hudebními nástroji a vším, co k trampingu kdy patřilo a patří. S Hlineckem je tradičně spojena výroba dřevěných hraček, studenti z divadelního souboru GT Hlinsko tedy speciálně pro Den dřeva secvičili interaktivní divadelní představení s názvem Příběh dřevěné panenky.

 

 

Milovníci tradičních hraček se mohou setkat s Nositelem tradice lidových řemesel, Zdeňkem Bukáčkem, a spolu s ním si namalovat vlastní dřevěnou panenku. Program pro malé i velké návštěvníky doplní představení Loutkového divadla Hlinsko, řada dřevěných soutěží nebo Rytířské hry Duhového království.

 

Jedinečný zážitek nabídne také projížďka v koňském zápřahu v historickém kočáru ze 17. století. Kočár Vás kromě vyjížďky v okolí Betléma odveze až do Pivovaru Rychtář, který si pro Den dřeva připravil speciální prohlídky pivovaru se sládkem.

 

Novinkou letošního ročníku bude malá živá výstava nazvaná Vůně dřeva, která bude přibližovat jednotlivá řemesla, která se věnují zpracování tohoto materiálu. K vidění bude práce šindeláře, uměleckého řezbáře, hračkáře, truhláře, ale před očima návštěvníků budou vznikat třeba i perníkové formy. Během Dne dřeva proběhne křest knihy Václava Špíchala Nekonečný svět české hračky, která má právě k hlinecké dřevěné lidové hračce velmi blízko.

 

"Nechceme návštěvníky přetěžovat, ale věříme, že celý program se nechá stihnout za jeden den. Den dřeva je pro každého, ale především chceme oslovit rodiny s dětmi. Proto program koncipujeme tak, aby si zde každý našel to své. K uvedenému programu ještě doplním, že nám přislíbilo účast na 50 tradičních řemeslníků a výrobců, prodejců dřevěných výrobků, bude připraven keramický workshop nebo předení na kolovratu. Pokud bude horko jako v loňském roce, lidé se mohou zchladit například při projížďce na dřevěném voru po Chrudimce." Přibližuje další program Martina Kesnerová, vedoucí hlineckého infocentra.

 

Součástí Dne dřeva bude také udělování certifikátů historicky prvním držitelům regionální značky Kvalita z Hlinecka.

 

Vstupné: dospělí 25 Kč, děti do 15 let 10 Kč, děti do 3 let zdarma

 

Aktuální informace naleznete na www.hlinsko.cz nebo na facebooku Hlinecko.

 

Pořadatelem hlineckého Duhového léta je Město Hlinsko – Turistické informační centrum, Městský kulturní klub Hlinečan a Gymnázium K.V. Raise.

Partneři: Pivovar Rychtář, Mlékárna Hlinsko, a.s., Vysočinská lesní, s.r.o.

Mediální partneři: ČRo Pardubice, Chrudimský Deník, Východočeská televize, 5 plus 2

 

 

Více informací k jednotlivým akcím poskytne:

 

Turistické informační centrum Hlinsko

Čelakovského 561 (Betlém), 539 01 Hlinsko

469 312 349, ic@hlinsko.cz

www.hlinsko.cz, Facebook – Hlinecko

 

Ing. Kesnerová Martina

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.