Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
POZVÁNKA NA VÝSTAVU 57. VÝTVARNÉ HLINECKO

Hlinsko - Vážení, rádi bychom Vás pozvali na výstavu 57. Výtvarné Hlinecko - Antonín Mánes a současně je možné shlédnout i výstavu Rudolfa Hanycha, rodáka ze Svratky.

 

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční v pátek 24. června 2016 od 17 hodin v sále Městského muzea. Výstavu zahájí Šárka Leubnerová. V hudebním programu vystoupí žáci Základní umělecké školy v Hlinsku. Výstava se koná za podpory Pardubického kraje a pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Hlinska Miroslava Krčila.

 

Tyto výstavy je možně navštívit od 25. června a během letních prázdnin až do 4. září 2016.

 

 

 

Otevřeno denně od 9 do 17 hodin mimo pondělí.

 

Antonín Mánes

Projekt Výtvarného Hlinecka připravený ve spolupráci s Národní galerií v Praze představí návštěvníkům reprezentativní soubor obrazů významného představitele české krajinomalby Antonína Mánesa. Výstava se koná za podpory Pardubického kraje a pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Hlinska Miroslava Krčila. Antonín Mánes patřil k nejvýraznějším představitelům krajinomalby v Čechách první poloviny 19. století a jako druhý druhý profesor krajinářské školy pražské Akademie se zásadním způsobem zasloužil o zvýšení prestiže a kvality tohoto malířského oboru. Zároveň byl zakladatelem malířské tradice v rodině Mánesů, ze které vyšlo ve dvou generacích pět vynikajících uměleckých osobností. Antonínův mladší bratr Václav byl portrétistou a malířem náboženských a historických námětů. Antonín měl velký vliv především na dílo svých potomků, synů Josefa, Quida a dcery Amálie, kteří se věnovali figurální a krajinářské tvorbě. Josefovy práce obrovské žánrové pestrosti náleží k tomu nejlepšímu, co bylo v Čechách v tomto období vůbec vytvořeno. Malba Antonína Mánesa čekala na své zhodnocení velmi dlouho. Situace se změnila až díky zájmu o dílo Josefa Mánesa na přelomu 19. a 20. století. První nevelká studie o Mánesovi vyšla z pera K. B. Mádla ve Zlaté Praze roku 1906 a první monografická výstava se uskutečnila až roku 1943 v pražské galerii J. R. Vilímka v souvislosti se stým výročím umělcovy smrti. Kurátorka výstavy Šárka Leubnerová představuje plátna v několika tématických oddílech, Kreslířská akademie a raná tvorba, Mezi klasicismem a romantismem, Obraz české krajiny, Mánesův romantismus a Mánesovy pozdní práce. Z depozitáře Národní galerie v Praze doputuje do městské galerie převážná část obrazů, které doplní díla soukromých majitelů. Každoročně je vydáván k výstavám Výtvarného Hlinecka obsáhlý katalog a nejinak tomu bude i v letošním roce. Autorkou katalogu je již tradičně Šárka Leubnerová, o grafickou úpravu katalogu se postarala Klára Horová a kvalitní tisk zajistila hlinecká tiskárna Grafies.

 

Rudolf Hanych

V letošním roce si připomínáme 110. výročí od narození akademického malíře Rudolfa Hanycha, jehož tvorbu si připomeneme i v hlinecké městské galerii dvaceti čtyřmi obrazy, které laskavě zapůjčily dcery autora. Zastoupena jsou i Hanychova díla ze sbírky galerie. Rudolf Hanych se narodil 11. dubna 1906 ve Svratce v zemědělské rodině. Pocházel ze známého dnes již neexistujícího Hanychova statku na náměstí číslo 11. Po absolvování obecné školy ve Svratce, navštěvoval Hospodářskou školu v Hlinsku, vyučil se kolářem, sedlářem a brašnářem. Od dětství rád maloval. V roce 1928 začal studovat na UMPRUM v Praze u prof. Arnošta Hofbauera, od roku 1931 studoval na AVU u prof. Otakara Nejedlého. Studia ukončil v roce 1935. Do smrti své matky v roce 1945 hospodařil na rodinném statku, poté se věnoval již jen malířství. Po celý život se sedláckou vytrvalostí a houževnatostí podával pravdivé svědectví o krajině Vysočiny. Svůj kraj dokonale znal, nesčetněkrát ho prošel a maloval nejraději v plenéru. Motivy nacházel v nejbližším okolí Svratky a Kameniček, později zajížděl i do vzdálenějších míst Vysočiny a Horácka. Svratecku zůstal věrný životem i tvorbou. Lze o něm říci, že je v pravém slova smyslu "malířem Vysočiny." Malířovo obsáhlé dílo se uzavřelo v požehnaném věku 88 let. Zemřel 28. března 1994.

 

Těšíme se na vaši návštěvu, pracovníci MMG Hlinsko.

 

Teplá Ivana

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.