Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
SDM KRAKOW 2016

 

Krakow - Světové dny mládeže (SDM) je označení pro celosvětová setkání mládeže pořádaná katolickou církví, konkrétně papežskou Radou pro laiky a hostitelskou zemí. Setkání mají původ v iniciativě papeže Jana Pavla II a jeho nástupci v této tradici pokračují. (Zdroj: vira.cz)

 

V roce 2013 papež František při Světových dnech mládeže oznámil, že se příští Dny mládeže budou konat v roce 2016 v polském Krakově s mottem: "Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství". 25. července 2016 přijelo na oslavy SDM do Krakova také šest poutníků z našich farností, z toho dva kluci prožili ještě pět dnů na předprogramu v polské diecézi Świdnice.

 

Foto: Gregorová Tereza, Hromádková Dita, Šmok Honza a tiskový tým Krakow

 

Program v Krakově byl od pondělí do pátku rozdělen na dvě základní části: dopoledne jsme prožívali v Českém národním centru a odpoledne jsme si mohli vybrat ze široké nabídky mezinárodního Festivalu mládeže. České národní centrum bylo v nádherném areálu cisterciáckého kláštera v části Mogila a kromě jiného jste tu mohli potkat TV NOE, Radio Proglas, stánek webu Signály.cz, časopis IN!, zpříjemnit si chvíle v klášterní cukrárně nebo klášterním obchůdku. Součástí kláštera byla také bazilika sv. Kříže, kde byla celodenně vystavena Eucharistie a navíc Svatá brána milosrdenství. Každé dopoledne jsme naslouchali katechezi našich biskupů, slavili s nimi mši svatou, plnili úkoly spojené s milosrdenstvím spolu s youtuberem Kešu. Po celý týden byla možnost v Českém centru přijmout svátost smíření, hledat odpovědi při duchovním rozhovoru nebo navštívit psychologickou a gynekologickou poradnu.

 

Úterní navečer jsme slavili zahajovací mši svatou v parku Błonia s krakovským arcibiskupem Dziwiszem a ve čtvrtek jsme tamtéž přivítali papeže Františka. "Konečně se setkáváme," řekl papež. "Bolí mne, když potkám mladé lidi, kteří vypadají jako předčasní důchodci, kteří se vzdali před bojem, chodí se skleslou tváří a jsou bytostně znudění a nudní zároveň," dodal Svatý otec. "Sešli jsme se proto, abychom si navzájem pomáhali, protože si nechceme dát ukrást nejlepší léta, energii a sny falešnými představami," řekl k závěru.

 

Středa byla ve znamení poutě k Božímu milosrdenství do krakovské části Łagiewniki, putovali jsme do baziliky sv. Jana Pavla II. a baziliky Božího milosrdenství a navštívili jsme místa, kde žila sv. Faustyna Kowalska.

 

V pátek každý český poutník dostal jako dárek Bibli od kardinála Dominika Duky (je fakt krásná!). Páteční večer jsme prožívali křížovou cestu s papežem, a pokud se někdo do parku Błonia nedostal, mohl se modlit křížovou cestu v Českém centru.

 

V sobotu jsme se všichni přemístili na plochu Campus Misericordiae, kde jsme společně s papežem Františkem slavili modlitební vigilii jako přípravu na nedělní mši završující celé setkání. Nejvíc mě zaujala tato slova Františka: "Nezaměňujte štěstí s pohovkou! Nepřišli jsme na svět vegetovat, mít se pohodlně a dělat ze života pohovku, která nás uspává. Naopak. Přišli jsme kvůli něčemu jinému, abychom zanechali stopu. Je velice smutné projít životem a nezanechat žádnou stopu. Když ale volíme pohodlí, tím, že zaměňujeme štěstí za spotřebu, pak cena, kterou zaplatíme, je velmi, ale velmi vysoká. Ztrácíme svobodu. Nejsme svobodní." Ze soboty na neděli jsme v kampusu přespali a v neděli dopoledne prožili slavnostní mši svatou, kde měla promluva Františka název Paměť Boha není harddisk, nýbrž něžné srdce. František ještě před závěrečným požehnáním prozradil místo dalšího Světového dne mládeže – v roce 2019 se setkání uskuteční v Panamě.

 

Bylo úžasné a skoro neuvěřitelné, jak nás všechny spojovala modlitba a zároveň radost ze života a z víry v Boha. Na setkání přijeli mladí z téměř 200 zemí světa a tak jsme jednou vítali papeže Františka mezi Američany a Afričany, při vigilii jsme byli uprostřed Španělů a v Krakově jsme stále potkávali energické Italy. Papež František mezi námi, mše svaté s biskupy, večerní modlitby, báječný program, společné zpívání v tramvajích, nadšení pro druhé – bylo to krásné společenství s Bohem a moc bych přála každému prožívat svůj život radostně a s mladým srdcem!

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Více také na https://krakov2016.signaly.cz/

 

Gregorová Tereza

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.