Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
VÝSTAVA FRANTIŠKA KAVÁNA V HLINECKÉ MĚSTSKÉ GALERII

Hlinsko - Městské muzeum a galerie Hlinsko a České přístavy, a.s. si Vás dovolují pozvat na slavnostní zahájení výstavy obrazů Františka Kavána, které se uskuteční v pátek 16. září 2016 v 17 hodin v sále Městského muzea.

 

Výstavu zahájí Michael Zachař. V hudebním programu vystoupí žáci Základní umělecké školy v Hlinsku. Výstava potrvá do 13. listopadu 2016. Otevírací doba: úterý - neděle 9 - 16 hodin. Výstava se koná pod záštitou starosty města Hlinska Miroslava Krčila a za podpory Českých přístavů, a.s.

 

Výstava je uspořádaná k 150 výročí od Kavánova narození a 75 let od jeho úmrtí a v neposlední řadě si připomínáme 75 let od jeho poslední výstavy v Hlinsku roku 1941.

 

 

František Kaván (1866 – 1941)

17. 9. - 13. 11. 2016

vernisáž 16. 9.

 

Rodištěm Františka Kavána byla samota Na Končinách nedaleko Lhoty Víchovské v Podkrkonoší. Školu navštěvoval v Křižlicích a gymnázium v Hradci Králové, kde se poprvé seznámil s díly Antonína Chittussiho a Julia Mařáka. Sám začal tvořit první malby a kvůli své první lásce Ludmile také první básně.

 

Hned po skončení vojenské služby se přihlásil k zápisu na AVU u profesora Mařáka a připojil ukázky svých kreseb a maleb. Byl přijat bez zkoušky a jel šťasten domů. Když však uviděl zármutek rodičů, kteří, hluboce věřící, z něj chtěli mít kněze, napsal Mařákovi zoufalý dopis, že nemůže nastoupit. Otcovský Julius Mařák mu hned odpověděl a krásná, lidská slova Mařákova se neminula účinkem u dobrých rodičů. Ti se nakonec smířili s tím, že František nebude knězem, nýbrž se stane malířem …

 

Hlinecko se stalo pro Kavána druhým domovem. Ve Vítanově u Hlinska žil s přestávkou patnáct let a v nedalekých Svobodných Hamrech dalších pět roků. Maloval nejen v těchto obcích, ale i blízkém a vzdálenějším okolí. A tak dodnes na jeho obrazech ožívají krajinářské motivy z Koutů, Všeradova, od Studnic, Chlumu, Stanu, Trhové Kamenice, Jasného Pole, Možděnic, Svatého Mikuláše, Rváčova, Dřevíkova, Nasavrk, Milesomova, Královy Pily, Svratky a přímo z Hlinska. Mnoho Obrazů zachycuje Přední a zadní Hradiště, vděčné motivy poskytl potok Slubice a řeka Chrudimka ve všech ročních obdobích a za každého počasí. Zajížděl i do vzdálenějších míst, kde nacházel krásné motivy u Havlíčkova Brodu, Chotěboře a dalších místech Českomoravštiny, jak si kraj sám pojmenoval.

 

Výstava představí více než sto Kavánových děl se zaměřením na Vysočinu a Hlinecko zvlášť. Nebudou  chybět ani obrazy ze vzdálenějších míst, které si Mistr oblíbil a kde rád maloval. Podstatnou část obrazů laskavě zapůjčí České přístavy, a.s., další přibudou ze sbírky hlinecké městské galerie a od soukromých majitelů.

 

Autorem výstavy a katalogu je přední český kunsthistorik PhDr. Michal Zachař.

Ing. Jandová Yvona

 

Teplá Ivana

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.