Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
VÝROČÍ REPUBLIKY - Z KRONIKY OBCE ČACHNOV

Čachnov - K blížícímu se 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky uveřejňujeme zajímavé informace z kroniky obce Čachnov, které poslal redakci Krounského zpravodaje místní kronikář pan Jaroslav Lorenc.

 

Vzpomínku na rok 1968, kdy probíhaly oslavy 50. výročí vzniku ČSR, se dozvěděl od pana JUDr. Blahoslava Jindřichovského, bývalého vedoucího polesí Čachnov a pozdějšího právníka, jenž působil ve vedení podniku Lesy ČR v Hradci Králové. Ten vzpomíná, jak osobně prožíval s některými dalšími osobnostmi Čachnova oslavy výročí republiky v politicky rušném roce 1968. Tehdy pan Petr Navrátil, řídící čachnovské školy, inicioval myšlenku na podporu znovuobnovení kaštanové aleje vedoucí k myslivně. Na konci války byla totiž tato alej Němci pokácena a od konce II. světové války neobnovena. A tak pan Jindřichovský pomohl panu učiteli Navrátilovi uskutečnit tuto jeho myšlenku. Cítili oba, že by bylo krásné, kdyby občané Čachnova k 50. výročí vzniku republiky vysadili, a tak obnovili kaštanovou alej vedoucí k myslivně, která k Čachnovu vždy historicky patřila. Pan Jindřichovský materiálně zajistil vše potřebné k obnovení stromoví a poté oba společně dali tomuto aktu důstojný, kulturně společenský rámec.

 

A nyní citace z dobového zápisu v kronice.

 

Článek v kronice roku 1968 nese název: K 50. výročí ČSR

 

"Poslední veřejnou akcí v roce byla vzpomínka na vznik samostatného Československa. V týdnu před 28. říjnem byla znovu vysázena kaštanová alej vedoucí od myslivny k Vodičkovým čp. 7. Dne 28. října odpoledne byla při veřejném shromáždění lidu zasazena Lípa svobody, a to vlevo od budovy MNV. Na tuto akci se žel sešlo velmi málo lidí. Učitel přečetl proslov k tomuto významnému dni, školní děti přednesly sborovou báseň, zazpívaly a předseda MNV, Josef Novák, s předsedou Národní fronty, Aloisem Mazánkem, vedoucím pily, zasadili lípu. Při této příležitosti bylo předáno vyznamenání dlouholetému veřejnému pracovníku, Josefu Fajmonovi, čp. 3.

 

Vzpomínka byla zakončena státní hymnou, kterou všichni společně zazpívali."

 

Jaroslav Lorenc, kronikář obce Čachnov

 

Mgr. Petr Schmied, starosta obce Krouna

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.