Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
MASOPUST 2019 NA VESELÉM KOPCI

Veselý Kopec - V sobotu 2. února 2019 se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční první program letošního roku – Masopust.

 

Budete mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace.  

 

Ilustrační fotografie

 

Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé z Vortové u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, což je i příležitost k představení masek. Tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin pro návštěvníky, kteří přijedou odpoledne. Po tomto úvodu průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. Uvidíte zblízka všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. Během obchůzky se však musíte připravit i na jejich žerty, ke kterým například od pradávna patří pomazání obličeje zvláštním mazadlem. V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnete masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek.

 

Až do 15.30 hodin si budete moci prohlížet roubenky na Veselém Kopci. Také budete mít možnost nákupu upomínkových předmětů, včetně figurek masopustních masek, tiskovin nebo drátované keramiky. Ve stylové Hospůdce Na vejměnku přímo v areálu muzea bude připravena staročeská zabíjačka.

 

Mimořádně bude do 16 hodin otevřena stálá Expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka, kterou naleznete v domku č.p. 362 v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku (8 km od Veselého Kopce). Dozvíte se zde mnoho zajímavostí a podrobností o tomto tradičním obyčeji. Její součástí jsou nejen ukázky masek, ale i filmový dokument zachycující obchůzky v jednotlivých vesnicích. Popisky i film jsou v česko-anglické verzi.

 

V sobotu 2. února 2019 budou roubenky památkové rezervace Betlém v Hlinsku mimořádně otevřeny celý den: od 8.30 do 12.00 a od 12.30 do 16 hodin.

 

UPOZORNĚNÍ: Letošní návštěvnická sezóna na Veselém Kopci začíná až 19. dubna. Do té doby je kromě 2. února muzeum v přírodě na Veselém Kopci zavřeno!

 

Hlavní program bude probíhat od 10.00 do 16.00 hodin.

 

Vstupné činí 100 Kč a 70 Kč, rodinné 270 Kč.

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.