Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
ZÁMEK SLATIŇANY SE OTEVŘE NÁVŠTĚVNÍKŮM 1. KVĚTNA 2019

Slatiňany - Zámek Slatiňany se návštěvníkům otevře 1. května 2019. Květnová nabídka na hradech a zámcích je velmi pestrá, na Liberecku se vydáme po stopách Gallasů a Clam-Gallasů.

 

Zámek Slatiňany a přilehlý park prochází od roku 2017 rozsáhlou obnovou v rámci projektu IROP – Zámek Slatiňany – Šlechtická škola v přírodě. Park zůstane pro veřejnost z důvodu prováděných prací ještě uzavřený, ale zámek se představí v nové fasádě, s opravenými podlahami, stropy a deinstalováními interiéry. Návštěvníky také čeká nové návštěvnické centrum.

 

Pokoj prince Vincenta, Slatiňany

 

Na zámku v Náchodě oslaví státní svátky poskytnutím sníženého vstupného na základním okruhu všem návštěvníkům, komnaty Hrádku u Nechanic budou dozdobeny květinovými vazbami, na Hrubém Rohozci se chystá dětský den, na Sychrově svatební den a pohádkový park. Prohlídková trasa na Frýdlantě bude obohacena o další portréty Gallasů a Clam-Gallasů, veduty a erby. Na Zákupech proběhnou císařské slavnosti, ratibořickým zámkem se bude provázet večer a pouze za svitu svíček.

 

Pokoj prince Vincenta 2, Slatiňany

 

Zámek Slatiňany přivítá první návštěvníky ve středu 1. května. Těšit se mohou na nově instalované prostory - došlo k opravě dřevomorkou zničeného stropu, což umožnilo navrátit vybavení do pokoje prince Vincenta. Jeho pokoj společně s dětskou učebnou a pokojem princezny Charlotty se veřejnosti představí úplně poprvé. K vidění zde budou předměty ryze osobní, např. učebnice, princovy sešity, Charlottiny kresby nebo nosítka nalezená na půdě zámku. Zámek má také novou fasádu, barevnost odpovídá historickým průzkumům a původní podobě zámku (okrová), novou barevnost postupně získávají také balkony, ploty i brána do nádvoří. Nové návštěvnické centrum zlepší zázemí pro turisty - je prvním zcela dokončeným prvkem z velké rekonstrukce zámeckého areálu. Návštěvníci tak nebudou muset čekat na prohlídku venku jako dosud. Zatím uzavřený zůstává zámecký park, a to z důvodu probíhajících prací (opravy drobných staveb, cest apod.), a také z důvodu kácení, neboť vyschlé stromy byly napadeny dřevokazným hmyzem a musí tak být pod dohledem odborníků pokáceny. Kompozice parku zůstane zachována výsadbou nových dřevin (350 nových stromů), keřů a okrasných rostlin. Se zaléváním by měl pomoci obnovovaný areálový vodovod, který fungoval již za časů bývalých majitelů. S dokončením všech prací se počítá koncem roku 2019. Podrobnosti k projektu obnovy naleznete na:

 

https://www.zamek-slatinany.cz/cs/o-zamku/Rekonstrukce-zamku-a-parku

 

Pokoj princezny Charlotty, Slatiňany

 

V rámci projektu Po stopách šlechtických rodů si letos připomínáme rod Gallasů a Clam-Gallasů, který je spojen hlavně s libereckým regionem. Z tohoto důvodu bude na hradě  a zámku Frýdlant od 5. do konce května obohacena prohlídková trasa o další portréty majitelů z tohoto rodu, bude se zde konat přednáška o stavebním vývoji objektu za Gallasů a Clam-Gallasů a také hudební večer.

 

Na zámku v Ratibořicích budou první květnový víkend večerní prohlídky, zámek bude osvětlen pouze svíčkami a návštěvníci se tak budou cítit jako hosté u paní kněžny. Na zámku v Náchodě bude v oba sváteční dny snížené vstupné pro všechny kategorie návštěvníků na základní prohlídkový okruh. Květinová výstava pod názvem Květiny z časů královny Viktorie obohatí interiéry zámku Hrádek u Nechanic, v polovině května tu také proběhne svatební den, tedy nabídka zámku a dalších firem pro páry, které uvažují o sňatku v zámeckých interiérech či zámeckém parku. Večerní prohlídka kostela i s koncertem proběhne 24. května na Kuksu v rámci Noci kostelů.

 

Zámek Slatiňany se otevře návštěvníkům 1. května 2019 (160 kB)

Akce 2019 - Hrady a zámky (454 kB)

 

Více informací naleznete zde.

 

Mgr. et Bc. Bidlasová Lucie, Národní památkový ústav - vedoucí kanceláře ředitele

 

Teplá Ivana, Obec Krouna

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.