Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
JUBILEJNÍ 60. VÝSTAVA VÝTVARNÉHO HLINECKA

Hlinsko - Jubilejní 60. výstava Výtvarného Hlinecka představí tvorbu Luďka Marolda, jedné z nejvýraznějších osobností českého umění konce 19. století.

 

Toto období, které Francouzi nazývají Fin de siècle, přineslo osobitou duchovní atmosféru, nové umělecké styly, jež zahrnovaly secesi, symbolismus, naturalismus i ornamentální dekorativismus, ale také nová témata, zaměřující se především na kypící život moderního velkoměsta. Marold jako geniální kreslíř s bystrým pozorovatelským talentem se stal jedním z nejpůsobivějších výtvarných interpretů této epochy. Po pražských a mnichovských studiích získal roku 1889 stipendium do Paříže, která jej zcela uchvátila a zásadním způsobem ovlivnila jeho následnou tvorbu. Už roku 1890 byl považován za jednoho z nejlepších ilustrátorů pařížských módních časopisů. V jeho talentu se pojila spontánnost, cit pro barvu i obrovská výtvarná zručnost, díky které dokázal zvláště v technice akvarelu mistrovsky zachytit bohatý život pařížských budoárů, ale i čilý ruch v kavárnách, na ulicích, i intimní chvíle v soukromí. Po návratu do Prahy roku 1897 získal Marold objednávku na malbu panoramatu Bitvy u Lipan pro Výstavu architektury a inženýrství, kterou dokončil jen půl roku před svou nečekanou smrtí ve věku pouhých třiatřiceti let.

 

 

 

Monografická výstava v hlinecké galerii představí vedle prací v oleji především jeho akvarelovou tvorbu, a to díky zápůjčkám z řady institucí. Návštěvníci budou mít ale možnost shlédnout i méně známá díla ze soukromých sbírek.

 

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží v pátek 21. června v 17 hodin.

 

U příležitosti 60. ročníku Výtvarného Hlinecka se bude v hlineckém muzeu konat výstava 60 LET: PLAKÁT A FOTO. Šedesátiletá historie výstav Výtvarného Hlinecka bude představena prostřednictvím autentických plakátů a fotografií. Všech 60 originálních plakátů v dobovém rámování bude v expozici doplněno fotografickým exkursem do historie této unikátní výstavy.

 

Teplá Ivana, Obec Krouna

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.