Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
"OVOCE DO ŠKOL" - PRŮBĚH PROJEKTU

ZŠ Krouna - Naše škola se před několika týdny zapojila do celorepublikového projektu „Ovoce do škol“. Dodávky ovoce a zeleniny jsou dětem dávány nad rámec pravidelného školního stravování, tzn. že dodávka ovoce a zeleniny v projektu nenahrazuje naplňování výživových norem stanovených vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Každá škola, která se zapojila do projektu, si vybrala jednoho, projektem schváleného dodavatele. V našem případě spolupracujeme s firmou LAKTEA o.p.s..

 

A jak to funguje? Každý týden, většinou v úterý, dorazí do školy dodávka ovoce či zeleniny v krabicích. Tyto krabice obsahují 95 ks daného druhu (= 95 žáků 1. st.). Žáci 5. třídy, kteří si vzali pod patronát rozpočítání kusů na počty ve třídách, o přestávce rozdělí např. jablíčka pod dozorem p. učitelky a roznesou je do jednotlivých tříd. V těch pak už třídní učitelka rozdá každému dítku po 1 ks ovoce či zeleniny. Zhruba 1x do měsíce jsou ještě dodávána spolu s ovocem pitíčka. Pokud v daný den žák ve třídě chybí, je mu většinou ovoce či pitíčko posláno domů s úkoly. Jedná-li se o měkký druh, ovoce domů neposíláme, protože by s největší pravděpodobností stejně po cestě bylo rozmáčknuto. Rodič, který by trval na dodání ovoce či zeleniny v den, kdy jeho dítě chybí, má možnost si pro něho do školy osobně zajít. Není povinností školy zajišťovat dodání zeleniny či ovoce dítěti domů. Navíc si myslíme, že ovoce, které dítě dostává zdarma, v době nemoci případně oželí. Zbylé kusy jsou nabídnuty dětem ze třídy, například těm, co jsou déle v ŠD, jako odpolední svačinka.

 

Jsme velice rádi, že děti přivítaly tyto zdravé svačinky a jedí je. Z počátku jsme se obávali, že je budeme nacházet kolem budovy či po chodbách poházené a znehodnocené, ale opravdu se tak neděje. Je vidět, že děti dokáží a chtějí vyměnit své oblíbené křupky, brambůrky a sladkosti i za zdravější mlsání.  Navíc nás těší aktivita páťáků, kteří ve svém volnu pomáhají s roznáškou do tříd.

 

V letošním roce veškeré náklady na zajištění dodávek i veškeré formality spojené s rozdáváním ovoce či vedením nezbytné administrativy hradí škola. Jiné školy pravidelně inkasují od rodičů platby za tyto služby. Do konce letošního školního roku to takto i zůstane. Od září 2010 však budeme pravděpodobně nuceni vybírat od žáků zapojených do projektu (1. st.) alespoň minimální poplatek na úhradu administrativních nákladů spojených s projektem. V žádném případě se nebude jednat o horentní sumy – předpokládáme asi 6 -8 Kč za měsíc (4 týdny = 4 dodávky x 1, 50 - 2 Kč).  Tato cena ale jistě stojí za to, že děti svačí zdravě.

 

Mgr. Žežulková Lenka

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.