Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
OSLAVY 660 LET V KROUNĚ

Krouna - Obec Krouna slavila v sobotu 27. června 2009 hned několik výročí najednou. Tím hlavním bylo výročí 660 let od první písemné zmínky o obci. Dále Krouna slavila 125 let od vzniku Sboru dobrovolných hasičů, a v neposlední řadě výročí 50 let od zahájení řádné výuky v nové budově základní školy.

 

Oslavy byly spojeny s vysvěcením vlajky a znaku obce a dále s posvěcením hasičského auta, které krounští dobrovolní hasiči dostali od Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, stanice Hlinsko. Klíče od vozu převzal starosta obce Mgr. Pavel Ondra z rukou plk. Bc. Miroslava Poláka, ředitele územního odboru HZS Chrudim a plk. Mgr. Aleše Černohorského, prvního náměstka ředitele HZS Pardubického kraje.

 

Vzácným hostem oslav byl Ing. Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje se svou manželkou.

 

Po zahájení slavnosti u hasičské zbrojnice na horní Krouně, se všichni shromáždění vydali za doprovodu dechové hudby Hlinečanka v čele s vlajkonoši,  hasiči, s duchovními z obou církví a se zástupci obce, na dolní Krounu, kde se konala druhá část oficiálních oslav.

 

Foto: Pražan Josef

V areálu základní školy přivítal přítomné starosta Mgr. Pavel Ondra za obec, Bc.  Luděk Bělský za SDH a Mgr. Josef Kyncl jako ředitel základní školy. Dále vystoupila a krátce promluvila paní Marcela Nekvindová, která na počest 660 let od první zmínky o Krouně, vydala s podporou Obce Krouna knihu o historii i současnosti své rodné obce.

 

Návštěvníky oslav také pozdravila přítomná poslankyně Ludmila Navrátilová, členka Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

 

Ředitel školy Mgr. Josef Kyncl převzal na závěr z rukou ředitele Odboru Východní Čechy firmy AV Media, a. s. Praha „Pověřovací listiny“, které Základní školu Krouna jmenují „Centrem interaktivní výuky pro oblast Pardubického kraje a kraje Vysočina“.

 

Pro zpříjemnění atmosféry vystoupili žáci ZŠ, přednesli básně a zazpívali lidové písně. Na závěr oficiálního programu pozdravil všechny občany náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Roman Línek.

 

Foto: Pražan Josef, Kušta Michal - 1. část fotogalerie

Asi 10 minut před šestnáctou hodinou se otevřely dveře ZŠ všem návštěvníkům. V budově školy bylo připraveno několik tematických výstav. Jednu připravil SDH, druhou, velmi rozsáhlou, připravili zaměstnanci ZŠ. Hosté měli možnost nahlédnout do všech učeben a v každé našli něco zajímavého. Na chodbách byla instalována výstava o průběhu 50 let života základní školy. Tyto výstavy je možno shlédnout ještě v neděli 28. června 2009.

 

Foto: Pražan Josef, Kušta Michal - 2. část fotogalerie

V přístavbě školy, ve velice pěkných prostorách, naleznete výstavu zaměřenou na dávnou i nedávnou historii Krouny. Naleznete zde také výstavu krounského mysliveckého svazu, zahrádkářů, Sokola a Orla. Tyto výstavy budou návštěvníkům k dispozici celý následující týden až do 5. července 2009.    

 

Foto: Kušta Michal - 1. část fotogalerie

Všechny občany Krouny, Čachnova, František, Oldřiše, Rudy, Rychnova a všech ostatních okolních obcí srdečně zveme na právě probíhající výstavu zaměřenou na historii Krouny i okolí.

 

Výstava bude otevřena každý den až do neděle  5. července 2009 (včetně) v době od 10:00 – 12:00 hodin a od 13:00 – 17.00 hodin

 

Foto: Kušta Michal - 2. část fotogalerie

Fotogalerie k oslavám najdete:

 

125 let SDH najdete zde.

 

660 let Obce Krouna a 50 let ZŠ Krouna najdete 1. část zde, 2. část zde.

 

Fotogalerie z druhého dne oslav ( z výstavy ) najdete 1. část zde, 2. část zde.

 

Moravcová Hana, kronikářka obce Krouna

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.